Att arbeta med plåt är ofta ett mycket roligt arbete och man kan se snabba resultat. Men att jobba med plåt är också ganska riskabelt. Det finns en hel del faror att håll koll på.

Vassa kanter

När man skär i plåt blir kanterna ofta vassa och de kan orsaka rejäla sårskador. Om man håller i plåten och den börjar glida är det lätt hänt att man bara fattar tag i den. Utan rejäla handskar på händerna kan det gå illa. Se också till att de vassa plåtkanterna inte hänger utanför ett bord till exempel. Då kan man lätt råka gå in i kanten och skrapa upp stora sår.

Tunga plåtstycken

Stora plåtbitar som ska skäras till kan väga en hel del. Om de ska flyttas på med hjälp av en kran, truck eller med handkraft gäller det att man tar det lite försiktigt. Får man en plåtbit över sig kan man bli allvarligt skadad. Det kan många gånger vara klokt att använda sig av maskiner istället för att flytta plåten för hand. På så sätt minskar man risken att snubbla eller halka. Dessutom behöver man inte oroa sig för att inte orka bära vikten en längre stund.

Gnistor och vasst spån

När man arbetar med plåt kan det uppkomma gnistor och de kan i sin tur antända saker runt omkring, eller orsaka brännskador. Borrar eller sågar man i plåten kan det också skapas vassa spån som kan fastna i huden eller i kläderna. Det kan orsaka sår som lätt infekteras. Även här är det alltså klokt att använda rätt skyddskläder och att städa undan arbetsplatsen ordentligt efter sig.

Skyddsutrustning

När man hanterar och arbetar med plåt kan det vara klokt att bära kraftiga handskar. skyddsskor, skyddsglasögon samt eventuellt andningsskydd. Hur mycket, samt hur kraftig skyddsutrustning man behöver beror dock på vilken typ av arbete man ska utföra.