När man framställer plåt säger man att man valsar plåt. Det innebär att man pressar metallen mellan något som kallas valsar i en maskin, för att uppnå den tjocklek man vill ha. Sedan skär man helt enkelt till den form man är ute efter för att sätta ihop olika delar i senare skede. Detta är en enkel förklaring till hur plåt framställs. Självklart innehåller processen andra bitar också samt olika förgreningar av tillverkningsmetoderna vad gäller tjocklek och egenskaper hos plåten.

Var används plåt?

Plåt används främst till fasad- och takkonstruktioner för att hålla tätt och fungera som ett säkert ytskikt. Den finns dock som sagt även som konstruktionsstål där olika delar kan användas och svetsat samman till hyllor och allt möjligt annat som kan användas i bostäder och industrier. Var du än är kommer du att komma i kontakt med plåt.

Det finns också möjligheter att återanvända plåt. Läs här om familjen som byggde ett hus av gamla containrar.

Plåtens ursprung

Plåten kommer från början från ett ämne som kallas kolstål. Det är en legering som består av järn och kol. När plåten sedan valsas delar man upp dem i olika tjocklekar och kategorier. Plåt har inte funnits alltför lång tid. Första gången man hörde talas om det var under 1700-talet men tillverkningen och kunskaperna kring produktion blev inte ordentligt kända förrän runt 1860-talet. Tunnplåt var den första plåten som användes innan medium och grövre plåt introducerades. Sedan senare delen av 1800-talet har man också lärt sig förzinka tunnplåt så att den skulle få bättre korrosionsegenskaper. Den finns nu även som rostfritt alternativ.

Tillverkningsmetoder

Ofta benämner man plåten beroende på den tillverkningsmetoid som tillämpats. Sedan talar man även om grovplåt, tunnplåt och mediumplåt samt Z-plåt. Här är det tjockleken på plåten som avgör vilket namn materialet får. De som arbetar med plåten kan också få olika beteckningar såsom grovplåtslagare och tunnplåtslagare. Om plåten ska användas till stålkonstruktioner är det ofta Z-plåt som används.