Plåt är ett väldigt hållbart material. Det är också relativt lätt att sköta om materialet. Om man vill ha nytta av sina saker länge är det dock klokt att ha lite koll på hur man bör sköta dem på bästa sätt.

Att rengöra plåtprodukter

Eftersom plåt är så pass hållbart kan man i regel använda relativt kraftiga metoder för att få rent det. Man kan till exempel tvätta av produkterna med högtryckstvätt, kraftigare svampar och stålull om det skulle behövas. Dessutom kan relativt starka rengöringsmedel användas om produkterna skulle vara extremt smutsiga.

Sköta om köksutrustning i plåt

Det finns en hel del köksutrustning som kan tillverkas av plåt. Det är ofta ett mycket omtyckt material eftersom det är lätt att hålla rent. I ett kök kan det förekomma en hel del fett och smuts. Väljer man produkter i stål kan man lätt torka av dem och skura dem. Det gäller dock att ha koll även på till exempel fläktfilter. Om man har en köksfläkt tillverkad i plåt behöver även filtret göras rent, annars finns det risk att brand uppstår. Ofta är köksutrustning i plåt behandlad med olika preparat som gör att den inte rostar. Dessutom ska det inte finnas vassa kanter som man kan skada sig på.

Tål plåt att vara utomhus?

I de allra flesta fall går det bra att ha plåt utomhus. Plåt åldras i regel på ett vackert sätt och det gör att man kan ha möbler eller prydnader år efter år. Det kan hända att plåten rostar och då kan man antingen ha rosten kvar, eller så slipar man bort den. Vill man helt och hållet slippa rost kan man också måla plåten i någon utomhusfärg. Då kommer fukt inte i direktkontakt med materialet och plåten håller längre. Färgen kan dock behöva bättras på i olika omgångar.